Advertisement

KVKK, TikTok’a 1.75 milyon TL para cezası verdi

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişisel verilerin elde edilmesi ve saklanması hususunda hukuka aykırılıkların bulunduğu ve yazılıma ait birçok güvenlik açığı olduğuna yönelik yer alan muhtelif haber ve şikayetlerden hareketle TikTok’a yönelik inceleme başlattı.

TikTok

TikTok’tan alınan savunma yazıları ve Gizlilik Politikası ve Hizmet Koşullarının incelenmesi neticesinde, “kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek amacıyla uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı” tespit edilen TikTok’a 1 milyon 750 bin TL idari para cezası uygulandı.

KVKK tarafından yayınlanan resmi açıklamada özellikle iki madde dikkat çekti. Kurum, 2021 yılı Ocak ayında Gizlilik Politikasının güncellenmesi öncesinde uygulamayı kullanan 13 yaş altı çocukların kişisel bilgilerinin görüntülendiği ve uygun ebeveyn izni olmadan çocuklar hakkında veri toplandığı, dolayısıyla uygulamayı kullanmış olan çocuklar üzerinde olumsuz sonuç doğma riskinin bulunduğunu belirtti.

Buna ek olarak, TikTok’un profilleme amacıyla çerezler kullanılarak gerçekleştirilen kişisel veri işleme faaliyetine ilişkin olarak kullanıcılardan açık rıza almadığı, bu kapsamda yürütülen kişisel veri işleme faaliyetinin de hukuka uygun olmadığı aktarıldı.

İdari para cezasının yanında, TikTok’un Hizmet Koşulları’nın bir ay içerisinde Türkçeye çevrilmesi ve kullanıcıların doğru bilgilendirilmesi için söz konusu Gizlilik Politikası metinlerinin üç ay içerisinde Kanuna uygun hale getirilmesi kararlaştırıldı.

Advertisement

İlginizi çekebilir